preskoči na sadržaj

Tehnička škola Čakovec

Login
Anketa
Za učenje me najviše motivira:

Wikipedia

RSS vijesti
Znanost
14.12.2017.
Zašto muškarci teže podnose prehlade i gripe?
Predmet ismijavanja ima znanstveno objašnjenje.

13.12.2017.
Kvantni eksperiment uspješno preokrenuo strelicu vremena
Vrijeme se kreće samo u jednom smjeru, prema naprijed - ili? Fizičari ovu ideju nazivaju ,,strelica vremena", a čini se da je ideja jednosmjernog vremena istinita za život i objekte na ljudskoj razini. No, na kvantnoj razini, čini se da stvari funkcioniraju drukčije, čak i čudnije. Za fizičare, strelicu vremena diktira drugi zakon termodinamike, koji […]

13.12.2017.
Postoji znanstveno objašnjenje zašto tepamo partnerima
Iako ste se vjerojatno zaklinjali da nećete biti poput onih parova koji se međusobno nazivaju raznim nadimcima od milja, sigurno ni vas nije zaobišao taj poznati običaj. Znanstvenici za to imaju i objašnjenje. Možda vas utješi podatak da više od polovice ljudi ima neki nadimak u obliku odmilnice za svog partnera ili partnericu. Čini se kako […]

13.12.2017.
Zbog djece nova zviježđa dobila nazive po poznatim osobama
Kako bi potaknuli djecu da razviju zanimanje za promatranje zvjezdanog neba, znanstvenici sa Sveučilišta Birmingham su odabrali nova zviježđa koja predstavljaju poznate osobe iz svijeta književnosti, sporta i znanosti. Među poznatim imenima nalaze se Mo Farah, Usain Bolt i Sir David Attenborough. Znanstvenici su na zvjezdanom nebu pronašli i skupine zvijezda koje nalikuju naočalama Harryja […]

12.12.2017.
Morske spužve su ipak najstarije životinjske vrste
Morske spužve su najstarije u rodoslovnom stablu između svih neizumrlih životinjskih vrsta na našem planetu, zaključak je to britanskih znanstvenika. Time su vjerojatno konačno i okončane dugogodišnje, pa i žučne, rasprave po tom pitanju. Nedavno su provedene genomske analize koje su uputile na nekoliko zaključaka, čineći tako znanstvenike konačno odlučnijima u odgovorima na pitanje jesu […]

ICT novosti
14.12.2017. 22:30
Američki FCC izglasao ukidanje internetske neutralnosti
Federalna komisija za komunikacije u četvrtak je i službeno, kako se očekivalo, ukinula regulativu koja je jamčila neutralnost mreže svim korisnicima Interneta

14.12.2017. 20:10
Shoutem se našao pred zidom i više neće primati nove korisnike
Apple je objavio nove smjernice za izradu aplikacija za njihov App Store prema kojima se onemogućuju sve aplikacije koje su izrađene putem neke od komercijalnih usluga, poput Shoutema, za izradu sam-svoj-majstor appova

14.12.2017. 20:08
Corsairov VENGEANCE memorijski kit na 4.000 MHz
Corsair je predstavio novi ujedno i najbrži SODIMM DDR4 memorijski kit kapaciteta 32 GB iz serije Vengeance, brzina mu je okruglih 4.000 MHz

I penzići igraju CS:GO
H1Z1 od sutra moguće tjedan d...
Dokumentarci i znanstveni program
15.12.2017.
Scientists solve Felix Baumgartner jump speed surprise
Munich researchers say his protective suit and backpack gave him a very irregular shape, which appears to reduce the aerodynamic drag that increases as objects near the sound barrier.

15.12.2017.
Amazon to start selling Apple TV, Google Chromecast
Amazon.com will start selling Google Chromecast and Apple TV, which compete against its Fire TV, on its online store, an Amazon spokeswoman told Reuters on Thursday.

15.12.2017.
Sydney tradesman finds giant spider crawling on his arm
The tradesman was pumping concrete on a property in Oyster Bay, south of Sydney on Wednesday when the spider, believed to be an Australian tarantula, crawled onto his shoulder.

15.12.2017.
US Marines test ONR self-flying helicopter
The helicopters will initially replace resupply convoys of trucks bringing fuel, food, water, ammunition and medical supplies to the front lines, officials hope.

15.12.2017.
UCL academic says natural history museums are 'sexist'
Museum collections (pictured, the Natural History Museum in London) are dominated by male animals with their flashy antlers and feathers, leaving females in the minority.

Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 404
e-Dnevnik

Kalendar
« Prosinac 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

National Geographic

Photo: Steller’s sea-eagle in flight
Source: NationalGeographic.com

Fizika


Source: Physics.org

Hubble Space Telescope

http://hubblesite.org/about_us/graphics/media_kit/hs_logo_234x60_black_purple_on_nebula.jpg
Source:
Hubblesite.org

Astronomija


Source: nasa.govscience.nasa.gov

Lijepa književnost


L1
- L2 - L3 - L4 - L5

Pomoćni programi
Lista linkova je prazna
Free software download

Soft82.com - Freeware and shareware downloads

Lijepe fotografije

Girl in Dhaka
Source: www.photo.net

Naši maturanti


Created with Admarket's flickrSLiDR.

Brojač posjeta
Ispis statistike od 26. 4. 2010.

Ukupno: 580980
Ovaj mjesec: 1243
Ovaj tjedan: 78
Danas: 3
Trenutno on-line...

online korisnika:

Tražilica
vijesti
TŠČ-ovci u borbi protiv ovisnosti (15.11.-15.12.2013.)
Lucija Matjačić Kovačić / datum: 13. 12. 2013. 10:38

Kao i svake godine, učenici naše škole obilježili su Mjesec borbe protiv ovisnosti. Ove smo se godine uključili u aktivnosti naše zajednice pod motom „Pokrenimo zajednicu u prevenciji ovisničkih ponašanja mladih“.

 

Pod Opširnije saznajte više o aktivnostima i pogledajte fotografije kojima smo zabilježili najzanimljive trenutke.


[OPŠIRNIJE]Školski preventivni program 2013./2014.
Lucija Matjačić Kovačić / datum: 17. 11. 2013. 14:22

Dragi učenici i roditelji,

u prilogu možete vidjeti Školski preventivni program za 2013./2014.

Već smo u rujnu započeli s provedbom planiranih aktivnosti i još nas mnogo toga čeka do kraja školske godine.

 

Vaša psihologinja Lucija


[OPŠIRNIJE]"Širi znanje, a ne spolno prenosive infekcije"
Lucija Matjačić / datum: 27. 11. 2012. 11:16
Tijekom listopada i studenog, učenici prvih i trećih razreda prisustovali su predavanjima o spolno prenosivim bolestima koje je za njih pripremila školska liječnica Zrinka Zvornih Legen u suradnji s Udrugom Zora te studenti medicine. Za sve one koji nisu bili, na internetu postoji letak Udruge Zora o najčešćim spolnim infekcijama, uzročnicima, simptomima, prijenosu, liječenju...
Poruka predavanja bila je "Širi znanje, a ne spolno prenosive bolesti" pa tako vas i mi dalje potičemo da se informirate jer znate da se uvijek kaže "bolje spriječiti nego liječiti".

Letak se nalazi na sljedećoj poveznici:

http://issuu.com/udrugazora/docs/letak_spi

Lucija Matjačić, psihologinja smiley


[OPŠIRNIJE]"Sanjam dobru vezu" - očekivanja i prava u vezi
Lucija Matjačić / datum: 25. 11. 2012. 19:41

Učenici trećih razreda su tijekom listopada sudjelovali u prvoj radionici programa prevencije nasilja u mladenačkim vezama. Ciljevi radionice bili su osvijestiti očekivanja, uvjerenja i rodne stereotipe o ljubavnim vezama i partnerskom odnosu te usvojiti osnovna znanja o kvalitetnoj vezi i pravima u ljubavnoj vezi. Kroz nekoliko aktivnosti pozabavili smo se uvjerenjima o tome kako treba izgledati ljubavna veza.

Više o aktivnosti pročitajte pod Opširnije.


[OPŠIRNIJE]Zaštitimo mlade od alkohola
Lucija Matjačić / datum: 20. 11. 2012. 21:19

U okviru projekta Zaštitimo mlade od ovisnosti, 18. i 23. listopada organizirana je preventivna tribina pod nazivom Zaštitimo mlade od alkohola za učenike prvih razreda.

Gosti tribine bili su Živko Mišević, dr. med., specijalist psihijatar iz Centra za izvanbolničko liječenje i prevenciju ovisnosti Međimurske županije, Zoran Vidović i Ivica Pongrac iz Vijeća za prevenciju Grada Čakovca te Marina Matulic-Horvat i Radovan Gačal iz Policijske uprave međimurske.

Više o tome pročitajte pod Opširnije.


[OPŠIRNIJE]RSS


Prevencija nasilja u mladenačkim vezama - za učenike 3. razreda

Tijekom školske godine 2012./2013. u školi ćemo provoditi preventivni program  kojim nastojimo pridonijeti suzbijanju nasilnog ponašanja u mladenačkim vezama.

Program su osmislili stručni suradnici srednjih škola u suradnji sa sveučilišnim studijima (psihologija, socijalni rad, socijalna pedagogija), pod vodstvom Društva za psihološku pomoć.

 

Zašto je program osmišljen?

 

U doba adolescencije neki mladi ulaze u prve ljubavne veze, a nemaju iskustva i vještina koje su im potrebne za uspostavljanje i održavanje kvalitetne veze. Prve ljubavi i veze su prilika za razvoj intimnosti i uzajamnih odnosa koji uključuju povjerenje, poštovanje, uvažavanje, podršku, iskrenost i prihvaćanje. Za neke mlade to iskustvo nije pozitivno jer se u vezama javljaju različite vrste pritisaka, kontrolirajućeg i ljubomornog ponašanja, seksualnog i fizičkog nasilja.

 

O programu

Stoga je osmišljen program koji se sastoji od 4 radionice i kojim se želi pridonijeti suzbijanju nasilnog ponašanja u vezama mladih. Program je namijenjen učenicima trećih razreda srednjih škola. Radionice su već provođene u pedesetak srednjih škola u Hrvatskoj. Pokazalo se da su učenici i učenice izuzetno zadovoljni temama, načinom rada i materijalima koji su korišteni na radionicama.

Tijekom radionica nastojat ćemo razjasniti vaša uvjerenja o dobroj i sigurnoj vezi, bavit ćemo se prepoznavanjem različitih oblika, uzroka i posljedica nasilja u vezama mladih, prepoznavanjem vlastitih ponašanja koja ugrožavaju druge ili nas same te na koji način pružiti pomoć kad se mlada osoba nalazi u nasilnoj vezi.

Način rada na radionicama uključuje vaše aktivno sudjelovanje u diskusijama i različitim aktivnostima. Vjerujem da će biti zanimljivo i dinamično jer ćemo koristiti različite metode i aktivnosti kao što su stripovi, prezentacije, video isječci, igre uloga, rad u malim grupama i priče.

Na kraju svake radionice dobit ćete pisane materijale u obliku kratkih letaka o temama kojima smo se bavili na radionici.

 

* Radionice su započele u listopadu i u njima će sudjelovati svi učenici 3. razreda.

 

Lucija Matjačić, psihologinja smiley

preskoči na navigaciju